Wednesday, 15 October 2014

Atasi Sengugut dengan OsteMatrix dan GLA Complex

Sape yang pernah merasa sakit sengugut ni, memang sakit kan... Sampai tak boleh nak berjalan. Bangun sakit, berdiri sakit, baring pon sakit.. last sekali, terguling-guling atau macam gambar dibawah. hehe




cara atasi sengugut


Masalah sengugut adalah disebabkan kedatangan haid. Sakit ini, kadang-kadang kuat, sederhana dan rasa sedikit sahaja. Biasanya ia terasa pada hari pertama dan kedua. Namun, jika sakit berpanjangan, sila jumpa doktor, jangan ambik remeh perkara ini. 

Bagaimana cara nak atasi masalah sengugut TANPA mengambil pain killer (bahaya makan selalu)...??? 


1. Kurangkan pengambilan garam. Garam menyebabkan pengumpulan air (water retention) dalam badan, menyebabkan perut tidak selesa dan kembung.

2. Banyakkan mengambil makanan berkalsium. Kalsium mampu mencegah cramp semasa haid dan mengantikan kalsium yang hilang ketika haid.

3. banyakkan makan makanan tinggi serat, seperti buah dan sayuran.

4. Kurangkan berat badan. Minum banyak air untuk mengurangkan water-retention. 


Antara vitamin yang dicadangkan dalam set sengugut adalah GLA dan OsteMatrix. Saya sendiri mengamalkan OsteMatrix setiap kali sengugut. Ambil 2-3 biji, pastu dalam sejam gitu dah kurang rasa sakit. Boleh buat kerja.

cara atasi sengugut

Supplemen yang pertama saya cadangkan adalah OsteMatrix, sebab dalam OsteMatrix ada kalsium. Dulu, sebelum jumpa OsteMatrix, bila datang period, saya selalu minum susu suam. lepas tu tidur.. Sebab susu pon ada kalsium. Haa OsteMatrix ni macam susu lah tapi dalam sebiji OsteMatrix = segelas susu. Jadi sangat-sangat menghilangkan rasa sakit tu. Selain itu, OsteMatrix juga mempunyai vitamin D dan magnesium (membantu penyerapan kalsium).

Several recent studies have also shown a link between increased calcium intake and reduced levels of pre-menstrual symptoms. Dr. Susan Thys-Jacobs of St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center in New York found a 50% decrease in PMS symptoms for women given calcium supplementation, compared to a 30% decrease for the placebo group. Thys-Jacobs concluded that “no other drug addresses all these symptoms as effectively.” Another recently published report (Arch Intern Med. 2005;165:1246-1252), based on an epidemiological study of over 2000 women, found a strong link between calcium and vitamin D intake and the risk of PMS. The authors concluded that “a high intake of calcium and vitamin D may reduce the risk of PMS.” (Sumber: VitaBase)
Kajian diatas menunjukkan bahawa pengambilan kalsium menunjukkan 50% penurunan PMS simpton berbanding pengambilan ubat placebo. dan kajian menunjukkan 2000 wanita menjumpai kaitan antara pengambilan kalsium & vitamin D kepada PMS simpton mereka. 


Gamma-linolenic acid (GLA) Shaklee adalah dari sumber minyak borage dan setiap kapsul mengandungi 300mg GLA. Ia merupakan sumber omega-6 dan juga digabungkan bersama vitamin E dan minyak bunga matahari. Antara fungsi GLA yang membantu sengugut adalah, GLA mampu mengawal selia hormon samada estrogen atau testosteron. GLA membentuk prostaglandin yang mengawal hormon wanita & lelaki. Ia boleh membantu rasa sakit ketika haid, cramp, emosi, dan simpton PMS. 


Anda ada kredit/debit kad? Boleh beli sendiri online. 
Jadi Ahli Shaklee dan dapat harga lebih murah & kelas bimbingan untuk mulakan bisnes.

berminat untuk mencuba Set Sengugut? Boleh hubungi saya seperti berikut:

Your Health & Beauty Consultant: 

Noor Fatihah bt. Salleh 
Whatsapp & Telegram: 011-31209418 
Facebook: Nutrisi Hatiku 
Instagram: nutrisihatiku_shaklee 

Konsultansi dan Cara Makan akan diberikan pada customer saya :) 

 *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

nRelate Posts and Homepage