Tuesday, 28 October 2014

HB Rendah Semasa Hamil?

Apakah itu HB? 
Hemoglobin (Hb or Hgb) adalah sejenis protein di dalam sel darah merah yang membawa oksigen. 

Kenapa HB Normal Penting?
Kandungan HB yang normal adalah penting bagi semua orang. Tetapi untuk ibu hamil ia adalah sangat penting kerana melibatkan bayi dalam kandungan. Kesan kekurangan HB semasa mengandung adalah:

Bayi tidak mendapat oksigen yang cukup dan boleh menyebabkan kelahiran pra-matang, gangguan proses terbentuk organ dan kecacatan. Tak nak kan anak dalam kandungan jadi macam ni. Nauzubillah.. sebab itu lah ibu hamil perlu menjaga paras HB mereka. 

Cara untuk tingkatkan HB:

1. Makan makanan yang kaya dengan Zat Besi seperti daginglembu, kerang, bayam, telur dan Oat.
2. Makan telur ayam kampung mentah semasa subuh, 30 minit sebelum makan apa2. Boleh telan ke? hehe... 
3. Banyakkan makan buah oren dan buah yang ber-vitamin C, kerana vitamin C membantu penyerapan Zat Besi dengan lebih baik.

Set Ibu Hamil dengan ESP, VitaLea, B-Complex dan Vitamin C adalah vitamin keperluan untuk ibu hamil bagi menaikkan HB mereka yang rendah kerana:

vitalea untuk hb rendah
1. VitaLea Formula Zat Besi 
VitaLea Iron Formula adalah Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Dengan formula ZAT BESI, ia membantu para ibu mengandung mnghasilkan darah. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

hb rendah
2. Vita-C Plus
Vita-C Plus Sustained Release menyediakan 500mg vitamin C. Pentingnya vitamin C adalah untuk penyerapan zat besi yang lebih optimun. dengan , darah boleh dihasilkan dengan kadar yang baik. Selain tu, vitamin C membekalkan kolagen dan mencantikkan kulit. 


3. B-Complex 
Vitamin B Kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat.


Berminat nak cuba SET untuk Hb rendah ni? Hubungi saya seperti dibawah @ Buy Now!


Baca: Atasi Masalah Anemia dengan Pemakanan yang betul

Your Health & Beauty Consultant:
 Noor Fatihah bt. Salleh
Whatsapp & Telegram: 017-9192298
Facebook: Nutrisi Hatiku
Instagram: nutrisihatiku

Konsultansi dan Cara Makan akan diberikan pada customer saya :)

 *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

nRelate Posts and Homepage