Monday, 31 March 2014

Makanan untuk naikkan HB rendah

Sel darah merah (hemoglobin @ HB ) diperlukan oleh tubuh badan untuk mengangkut makanan dan oksigen ke seluruh badan. Kekurangan sel darah merah menyebabkan badan lesu, pening kepala, dan muka pucat. 


1. Daging
Daging kaya dengan zat besi yang seterusnya dapat meningkatkan paras hemoglobin. Namun pengambilan berlebihan tidak baik untuk jantung. Pilihlah daging yang rendah lemak. 


2. Roti gandum penuh dan bijirin
Bersarapan dengan roti gandum penuh dan bijirin dapat menambah zat besi yang diperlukan oleh badan. 


3. Buah-buahan
Pengambilan buah-buahan seperti tembikai, anggur, epal dan kismis boleh menambah darah.


4. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, sawi, lobak dan kangkung juga baik untuk menambah darah.


nRelate Posts and Homepage