Thursday, 16 October 2014

Cara nak letak widget pinterest di Blogger

Selamat Pagi. Hari ni, nak ajar tutorial bagaimana nak letak widget Pinterest dalam blog macam gambar bawah ni ye. 


tutorial widget pinterest


1. Mula-mula of course, kena login dan ada akaun Pinterest. (Tutorial Buka Akaun Pinterest). Sap dah ada akaun boleh Log In terus.

2. Lepas tu pergi kat profile kita, Click dekat setting tu, pilih Make A Widget. Klik
tutorial widget pinterest


3. Bila klik Make A widget tu, akan keluar box macam gambar di bawah. Copy coding html dibawah.

tutorial widget pinterest



4. Selepas copy, buka blogger kita, g kat Design seperti dibawah. Klik Layout, lepas tu klik Add a Gadget.

tutorial widget pinterest
Layout

5. Kemudian akan keluar pilihan gadget, skrol kebawah dan cari HTML/JavaScript. Lepas tu keluar Configure HTML/JavaScript. Coding pinterest yang di copy tadi, paste dekat box. Dan letak lah title ikut kehendah anda. Jangan lupa tekan SAVE.

tutorial widget pinterest

tutorial widget pinterest


6. Selepas itu, anda akan nampak gadget pinterest dan anda boleh adjust kedudukan gadget pinterest ikut suka citarasa nak letak kat mana, bawah ke atas. selepas tukar kedudukan, jangan lupa tekan SAVE arrangement.

tutorial widget pinterest



Okay. SIAP... sekarang blog anda dah ada widget Pinterest. So, pembaca yang ada pinterest, boleh terus klik disitu, dan follow anda. Nice kan?


Your Health & Beauty Consultant:
 Noor Fatihah bt. Salleh
Whatsapp & Telegram: 011-31209418
Facebook: Nutrisi Hatiku
Instagram: nutrisihatiku_shaklee 

Konsultansi dan Cara Makan akan diberikan pada customer saya :) *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

nRelate Posts and Homepage