Wednesday, 15 October 2014

Tutorial buka Akaun Pinterest

Pinterest adalah satu aplikasi sosial internet yang menggunakan gambar. Ia boleh digunakan pada laptop, dekstop dan juga telefon mudah alih. Boleh dimuat turun menggunakan Apple Store & juga Playstore.

Langkah-langkah menggunakan pinterest bagi yang baru kepada aplikasi ini mungkin sedikit keliru. Namun, jika kita ambil masa untuk klik satu persatu setiap button dan link yang ada. Sekejap saje boleh faham. hehe

1. Anda mesti mempunyai akaun email, samada gmail atau ymail. Namun, saya cadangkan anda menggunakan gmail.

2. Buka site Pinterest 

3. Masukkan email dan password bagi pengguna baru dan SIGN UP.  log in sahaja bagi yang dah ada akaun.

tutorial pinterest
klik untuk gambar lebih besar
4. Selepas itu, akan keluar What are you interested in? yang ini, anda perlu tick 5 paling minimun kategori yang anda minat.

tutorial pinterest
klik gambar untuk besarkan


5. selepas itu akan keluar seperti di bawah dan klik pada profile (seperti yang dibulatkan merah)



6. Klik pada create board untuk buat board supaya nanti boleh pin gambar ikut kategori.

7. Masukkan nama Board yang anda nak dan masukkan maklumat lain. dan klik Create Board


8. Selepas itu keluar seperti dibawah dan klik Add a Pin




9. Masukkan info atau maklumat gambar dan klik Pin It.

 Bila anda klik SEE IT NOW akan keluar macam ni. Di atas ada button sharing ke facebook dll.


ini rupa board My Food Diary



Akhir sekali, bila anda pergi kat profile. akan keluar notification untuk confirm email anda. buka email anda dan cari email dari pinterest untuk confirm email address. ini sangat penting. jika tiada email, anda boleh klik resend email.



okay. ini sahaja buat kali  ini. inshaAllah nanti saya sharing cara nak link dengan Fb, Google+, twitter dan juga add sebagai widget pada blogger. dan juga anda boleh guna akaun yang sama untuk login pinterest pada smartphone. inshaAllah nanti saya tunjuk cara guna pinterest dengan samrtphone android.

Baca tentang Tips Penjagaan Kulit Muka


Your Health & Beauty Consultant:
 Noor Fatihah bt. Salleh
Whatsapp & Telegram: 011-31209418
Facebook: Nutrisi Hatiku
Instagram: nutrisihatiku_shaklee 

Konsultansi dan Cara Makan akan diberikan pada customer saya :)

 *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

nRelate Posts and Homepage