Thursday, 6 November 2014

Kanak-kanak susah nak makan ikan, takut terlekat tulang

Suatu masa dahulu, bukan zaman 50-an, tapi zaman Fa kanak-kanak iaitu 90-an. Fa memang tak suka makan ikan. Sebab Fa tak reti makan ikan, kalau makan ikan, mesti terlekat tulang. Jadi macam fobia sampai remaja, memang kalau ikan je, Fa tak makan. Hari-hari makan A.Y.A.M. 


Lepas tahu kesan selalu makan ayam, Fa mula makan ikan. Sebab ikan ni, ada Omega-3 yang bagus untuk perkembangan otak, tak cepat nyanyuk. Ayam tak elok makan hari-hari sebab ayam kan cucuk dengan hormon. 


Adakah kanak-kanak zaman sekarang macam ni jugak?

Kanak-kanak susah nak makan ikan atau tak suka makan ikan. Jadi macam mana anak-anak kita nak dapat sumber Omega-3. Dalam omega-3 ni, ada EPA dan DHA yang penting untuk anak-anak. 

Fungsi EPA dan DHA:

  • EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun, mengawal selera makan dan tindak balas keradangan. 
  • DHA membantu meningkatkan kepintaran otak, mata, dan sistem saraf utama iaitu penting untuk ibu mengandung, bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu.Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.


Kesan kekurangan EPA dan DHA dalam Omega 3:
  • Anak-anak menjadi tidak aktif dan lambat dalam pelajaran - DHA ini kegunaan dia untuk membina tisu-tisu dalam otak dan retina mata. Membantu saraf menghantar signal untuk fungsi otak dan memelihara retina mata. 



omegaguard


omegaguard




















Retina mata berfungsi sebagai penerima isyarat cahaya dan menukarkan cahaya kepada isyarat saraf dan menghantar isyarat itu ke otak. 

Jadi ia penting untuk pembelajaran anak-anak, mereka melihat apa yang cikgu ajar dan mudah untuk ingat & memahami apa yang diajar. 

  • Obesiti - Omega 3 membantu menghasilkan Leptin untuk kesan rasa kenyang. Omega 3 juga penting untuk anak-anak aktif. apabila anak tidak aktif, mereka lebih cenderung untuk menonton TV dan makan-makan. Ini menyumbang kepada obesiti. 



DHA untuk mata otak
Ini dia OmegaGuard, pengganti ikan untuk kanak-kanak. Anak Fa nanti, Fa nak bagi makan OmegaGuard, sebab dia kaya Omega-3 yang mengandungi EPA dan DHA.

OmegaGuard ni sumber dia dari minyak ikan gred tinggi dan sangat tulen, kerana kebanyakan minyak ikan yang dijual, adalah dari sumber hati minyak ikan dan tidak tahu keselamatan minyak ikan tersebut. 

Memilih minyak ikan ni, kena tahu dari mana minyak ikan tu dibuat, kandungan dia ada logam berat ke tidak, dan ada bau atau rasa ikan ke. Sebab semua tu penting untuk pastikan ia tidak memberi kesan negatif pada badan. 

Tapi dengan OmegaGuard, memang dah terbukti dengan ujikaji-ujikaji daripada Shaklee. OmegaGuard di hasilkan dengan 3 peringkat penyulingan untuk pastikan tiada logam berat, tidak teroksida dan tiada bau atau rasa ikan. 

Sumber ikan omegaguard ini adalah dari ikan lautan perairan sejuk di Jepun. Kandungan omega-3 dalam OmegaGuard adalah 3X lebih tumpat dari hati minyak ikan. 

Tidak rugi kita berikan anak-anak supplemen yang bagus untuk mereka. Untuk kesihatan dan masa depan mereka juga. 


Berminat untuk membeli OmegaGuard untuk anak-anak. Hubungi Fa 0179192298 atau boleh beli online sendiri. Nanti Fa bagi cara makan yang betul untuk kanak-kanak. 






Your Health & Beauty Consultant: 

Noor Fatihah bt. Salleh 
No.Phone: 017-9192298 
Facebook: Nutrisi Hatiku 
Instagram: nutrisihatiku 

 Konsultansi dan Cara Makan akan diberikan pada customer saya :)

 *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

22 comments:

  1. Banyak khasiatnya.. Baik utk perkembangan otak kanak-kanak dan seluruh keluarga ☺


    Jom baca Cara rawat anak selesema

    ReplyDelete
  2. Minyak ikan terpalinggg tulen! OMEGA GUARD!!!
    rugi kalao tak beli..gigit jarii

    ReplyDelete
  3. Pilihan bijak ibubapa untuk si manja
    Belikan Omega Guard untuk perkembangan minda yang cerdik

    RAWAT ECZEMA DENGAN OMEGA

    ReplyDelete
  4. omega memang sesuai untuk anak-anak.

    ReplyDelete
  5. Anak2 saya pun dulu susah nak makan ikan.asyik2 ayam jerr.huhuu..jenuh jugak nk pujuk soh mkn ikan. n skarang nie selang sehari saya akan bagi anak2 makan omegaguard. satu famili amalkan omg ni..

    Dalam Ostematrix Ada Matahari

    ReplyDelete
  6. Omega Guard membantu perkembangan minda anak2.. Memang best..

    KANAK-KANAK PUN BOLEH HAFAL DOA DHUHA

    ReplyDelete
  7. Anak-anak saya suka sangat dengan Omega Guard Shaklee

    ReplyDelete
  8. Omega guard baik untuk perkembangan si manja anda. Ianya baik untuk otak dan mencergaskan minda.

    Dilema Senggugut Bakal Pengantin

    ReplyDelete
  9. Omega Guard Shaklee sememangnya minyak ikan yang terbaik untuk anak anda :D

    :: anmashealthcare.blogspot.com ::

    ReplyDelete
  10. kanak2 skrg lagi la.. susah nak makan ikan.. tak sedap la ikan.. haha
    BERBALOI KE BELI OMEGA GUARD DARI SHAKLEE??

    ReplyDelete
  11. nak anak2 bijak dapat score terbaik, patut cuba amalkan fish oil ni..

    ReplyDelete
  12. Anak saya sangat suka makan ikan, alhamdulillah. Tapi sy tetap bagi Omega Guard sebab kadang2 kita tak tahu setakat mana Omega 3 melalui ikan tu mencukupi..So, sy tambah dengan supplement bagi memastikan otak dan mindanya sentiasa cerdas..

    Jemput baca sini>> Jana Pendapatan dengan Shaklee Bantu Tampung Beban Suami

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah anak2 akak memang suka makan ikan berbanding ayam. Tapi, omega tetap akak berikan. yelah mana kita tahu, zatnya dah cukup atau tak kan?

    Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia

    ReplyDelete
  14. anak2 akak suka mkn ikan goreng..kadang2 si kecik tu..ikan pon dia panggil ayam...hihi
    jom baca:Rawat Jantung Secara Sihat

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. omega guard minyak ikan terbaik didunia!

    apa itu omega guard? >>http://cahayaummurizqi.blogspot.com/2014/11/apa-itu-omega-guard-shaklee.html

    ReplyDelete
  17. anak saya pon suka makan ayam...ikan jarang2 ambik..dats y saya bg omega..bg sumber omega cukup...:)

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda :) terima kasih

nRelate Posts and Homepage