Friday, 18 April 2014

Suplemen anda makan tak berkesan?

"kenapa dia makan kulit jadi cantik? tapi saya tak pon?"
"Dia makan sama macam saya, tapi kenapa saya tak turun pon berat badan?"


Pernah dengar orang cakap macam tu? Haa meh sini nak share:

1. Kurang minum air putih

Ini adalah perkara yang paling penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Minum air putih dengan banyak akan membantu tubuh kita menyingkirkan toksin daripada badan dengan lebih cepat. Beli supplemen mahal-mahal tapi malas minum air putih. Makan supplemen dah ikut dos tapi tak sampai seminggu mula complain naik jerawatlah, ruamlah, itulah inilah.. Bila ditanya minum air putih banyak tak? Berapa liter sehari? Jawapannya.......1 liter. Haish... saya sendiri paling sikit 2 liter sehari. 

Okay, sebenarnya jumlah tu masih tak cukup untuk membantu badan kita menyingkirkan toksin. Sekurang-kurangnya cuba amalkan minum air putih 3 liter sehari. 

Tapi ada jugak cakap, "Minum air banyak2, kerap g tandas, malas laaa".. Tapi sebenarnya bagus lah kan..  Makin kerap anda buang air kecil, makin banyaklah toksin dalam badan anda disingkirkan. Maka, makin lama makin sihat & makin cantiklah badan & kulit anda. Jangan cuma rajin ambil supplemen, tapi hal-hal yang penting ni tak jaga. Kalau kencing pon malas, tak tahu dah nak cakap apa... 

2. Anda kena konsisten

Jangan hangat-hangat tahi ayam je. Mula-mula dapat suplemen tu, hari-hari makan, dah sampai seminggu mula la lupa, tak ingat dll.. Untuk mendapat kesan, sekurang-kurangnya 120 hari (3 bulan) tau kena konsisten. Bukan konsisten makan hari-hari je, tapi waktu makan pon kena konsisten. 

Sekarang ni kan handphone canggih2... boleh je kita set kan masa atau reminder kat handphone tu waktu makan suplemen neh. 

3. Cara Pengambilan. 

Sesetengah suplemen sesuai makan lepas makan, ada jugak 2 jam sebelum makan, ada jugak masa perut kosong dan ada jugak tak boleh campur. Haa... kena tahu cara pengambilan yang betul, baru boleh nampak kesan nya. Untuk customer saya, tentu lah saya akan consult mereka sampai mereka dapat result. 

So sekarang jangan notty-notty cakap suplement tak berkesan! Walhal, diri sendiri tak berdisiplin untuk bagi komitmen makan suplemen tu. 

Shaklee Independent Distributor
[Noor Fatihah | 011-3120 9418]

nRelate Posts and Homepage