Saturday, 5 April 2014

Ostematrik & GLA atasi masalah sengugut

Sengugut adalah masalah biasa yang dialami oleh wanita apabila datang haid. Ada yg sakit sehingga tak boleh berjalan, muntah2 dan mual.
Punca Sengugut?
Ia disebabkan pergerakan otot uterus yang mengecut dan mengembang untuk menurunkan darah haid daripada dinding uterus. Pergerakan ini menyebabkan rasa sakit dan ngilu apabila darah haid keluar.
Jenis?
Ada dua jenis sengugut..  iaitu primer dan sekunder. Primer adalah rasa sengugut sejak pertama kali haid. Dan ini tidak disebabkan oleh penyakit lain. Ada kemungkinan faktor genetik dan pemakanan harian.
Sekunder pula adalah golongan yg merasa sengugut selepas 2-3 tahun dtg haid yang pertama. Mereka perlu berhati hati dan mendapatkan nasihat doktor. Sengugut sekunder mungkin meyebabkan beberapa sakit lain seperti ketumbuhan polips, endometriosis dan byk lagi.
Rawatan atau pencegahan.
Sengugut boleh di rawat dan di cegah dengan pemakanan yang betul.
♣ kurangkan garam
♣ makan byk sayur dan buah
♣ bg mereka yg gemuk.. turunkan berat.. dptkan berat ideal
♣ banyak makan ikan yang kaya dengan omega 3
♣ aktif bersenam
♣ pemakanan sihat
♣ mengambil supplemen tambahan seperti kalsium.. minyak GLA..
OSTEMATRIX DAN GLA
ostematrix - mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D yang boleh mencegah sengugut. Ia dapat mengawal kontraksi otot uterus dan mengantikan kalsium yang hilang.
GLA - mengandungi pati minyak borage iaitu GLA semulajadi. Membantu menukarkan asid linolenik sejenis asid lemak yg penting yg dapat meringankan sengugut.

Dapatkan Set Sengugut dengan saya.
SID Fatihah 011-3120 9418
Whatsapp ./ SMS
**produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, mencegah, merawat atau menyembuh sebarang penyakit**

nRelate Posts and Homepage